February 16, 2024

Mottagare av anslag 2023 - Per Frisk

Per Frisk vid Uppsala universitet är en av årets mottagare av anslag.

Per Frisk vid Uppsala universitet har mottagit anslag för sin studie ” Insulinresistens och benhälsa hos unga vuxna efter allogen stamcellstransplantation i barndomen”.

Barn och unga som behandlas med stamcellstransplantation (SCT) löper storrisk för ett flertal sena komplikationer som inkluderar skador på hjärtat, påsikt kan få en nedsatt insulinkänslighet, höga blodfetter samt fetma. Dessa faktorer ingår som delar i något som kallas det metabola syndromet, vilket är förenat med en ökad risk att utveckla hjärtkärlsjukdomar och diabetes typ 2.

Samtliga dessa potentiella komplikationer är sjukdomstillstånd som kan drabba även tidigare friska individer. Det brukar då vara något som uppträder i högre åldrar, men hos de personer som genomgått SCT kan det ske redan i ganska ung ålder.

 

Med studien hoppas man kunna kartlägga om tecken till dessa komplikationer finns redan i ung vuxen ålder. I förlängningen är sådan kunskap tänkt att kunna användas för att förbättra uppföljningen av dessa tidigare patienter och förhoppningsvis så tidigt som möjligt kunna hitta och behandla de ev komplikationer som uppkommer.

 

Detta är en tvärsnittsstudie som primärt kommer att undersöka insulinkänslighet och kropps-sammansättning samt bedöma benhälsan hos unga vuxna som genomgått allogen stamcells-transplantation (SCT) med eller utan helkroppsbestrålning (total body irradiation, TBI) i barndomen på grund av leukemi. Resultaten ska jämföras med en grupp friska kontroller.

Alla nyheter och events