October 5, 2023

Mottagare av anslag 2023 - Anna Hagström

Ellen Bachrachs minnesfond fortsätter att stötta Anna Hagströms projekt som forskar om cancerdiagnosen ALL, akut lymfatisk leukemi, hos spädbarn.

Ellen Bachrachs minnesfond fortsätter att stötta Anna Hagströms projekt som forskar om cancerdiagnosen ALL, akut lymfatisk leukemi, hos spädbarn. ALL är den vanligaste formen av cancerdiagnos hos barn och prognosen för tillfrisknande är mycket god där 85 % av barnen botas. Däremot blir ALL mycket aggressiv hos spädbarn där sjukdomen är svårbotad och med hög risk för återfall. Vanligast är att barnet insjuknar före sex månaders ålder.

Anna Hagström har i flera år forskat kring sjukdomen och varför just spädbarn blir så svårt sjuka. Från Anna Hagströms patientmaterial, och även från tidigare studier, har det visat sig att spädbarnen har få genetiska förändringar i de sjuka cellerna jämfört med leukemi hos äldre barn. De har också sett att mutationerna ofta inte finns i alla leukemiceller, i stället tycks de samlas i distinkta cellpopulationer som forskarna nu vill förstå bättre.

Målet med forskningen är att förbättra förståelsen för ALLs utveckling, progression och återfall för att förbättra hur sjukdomen blir diagnostiserad och behandling i framtiden.

Här kan du läsa en större intervju av Anna Hagström hos Barncancerfonden.

Alla nyheter och events