December 30, 2021

Musikterapi inom barnonkologi

Musikterapi som behandlingsmetod. Lekterapin vid barnonkologin på Skånes Universitetssjukhus tilldelas årets sista anslag.

Musikens påverkan ur ett medicinskt perspektiv

Musik kan påverka det autonoma nervsystemet och det hormonella systemet att reducera produktionen av stresshormoner. Musikterapi kan därför användas till avspänning, smärtlindring och reglering av kroppsfunktioner. Vårt psykiska välbefinnande påverkas vid rätt vald utvald musik.

Möjligheter med Musikterapi:

  • Ge barnet ett så lindrigt vårdförlopp som möjligt
  • Balansera den fysiska behandlingen av sjukdom med positiva känslor
  • Lindra smärta och sömnsvårigheter
  • Ge möjlighet till avslappning

För att ge barnet ett så lindrigt vårdförlopp som möjligt och minimera risken för seneffekter som går att motverka bör det patogena perspektivet som handlar om att behandla och lindra det sjuka balanseras med det salutogena förhållningssättet. Där barnet som är under behandling och hens familj får stöd i att göra behandlingen så begriplig och hanterbar som möjligt utifrån hens/deras individuella styrkor och resurser. Detta motiverar ett multiprofessionellt samarbete och en tvärvetenskaplighet i vården, där inte minst det psykosociala inslaget i den komplementära behandlingen väger tungt.

Möjligheterna med användning av musikterapi i ett medicinsk och inte minst onkologiskt sammanhang är kopplat till musikens egen mångfacetterade karaktär. Musikens mångtydighet och kvalitéer, såväl psykologiska som fysiologiska, gör att musikterapi är en interventionsform som bär med sig värdefulla möjligheter inom det salutogena behandlingsperspektivet och bidrar med verktyg som riktar sig mot problematik som rör sig i gränsområdet mellan det salutogena och det patogena området: smärtlindring, sömnsvårigheter och avslappning.

Förutsättningarna är goda för att integrera musikterapi som en del av barnsjukvården i tätt samarbete med pedagogerna på lekterapin utifrån de tre metoderna: Musikmedicin, receptiv- och expressiv-musikterapi.

Alla nyheter och events